[...] dowóz mleka i chudych produktów mlecznych. Dlatego odżywki starajmy się miksować na mleku, jadajmy chude sery twarogowe i kwaśne przetwory mleczne. Dozwolone jest również spożywanie niewielkiej ilości sera żółtego będącego najlepszym źródłem wapnia. Ci, którzy nie tolerują produktów mlecznych powinni skorzystać z suplementacji preparatem [...]
[...] hormonu wzrostu i testosteronu - sprawia, że tkanka mięśniowa nie jest rozkładana, a przy odpowiedniej podaży kalorii może się wręcz stymulować rozrost. MM: Czy uważasz, że spożywanie węglowodanów po treningu może wspomóc regenerację? DE: Przedstawię ci to na pewnym modelu. Ludzie od przynajmniej 10tyś lat jedzą dużo węglowodanów, szczególnie [...]
[...] że dieta wysokobiałkowa wyraźnie nasila utlenianie leucyny, jednego z głównych aminokwasów biorących udział w metabolizmie tkanki mięśniowej. Wyniki te dowodzą, że spożywanie nadmiaru białek wcale nie powoduje ich magazynowania w postaci masy mięśniowej, lecz są one po prostu spalane. W innych z kolei badaniach wykazano, że wysoka ilość [...]
[...] na część witamin i mikroelementów; - Większość kalorii powinno pochodzić z węglowodanów. Ich źródłem są: produkty zbożowe, owoce, makarony; - Warto ograniczyć spożywanie tłuszczów, szczególnie zwierzęcych; - Na około godzinę przed treningiem dobrze jest zjeść posiłek bogaty w węglowodany i białka i wypić ok dwie szklanki wody. [...]
[...] dowóz mleka i chudych produktów mlecznych. Dlatego odżywki starajmy się miksować na mleku, jadajmy chude sery twarogowe i kwaśne przetwory mleczne. Dozwolone jest również spożywanie niewielkiej ilości sera żółtego będącego najlepszym źródłem wapnia. Ci którzy nie tolerują produktów mlecznych powinni bezsprzecznie skorzystać z suplementacji [...]
[...] świetne rozwiązanie, gdy jesteś długo poza domem i nie masz czasu na przyrządzanie posiłków, a powinieneś jeść 5 - 6 posiłków w równych odstępach czasowych (systematyczne spożywanie posiłków to żelaza zasada diety, obojętnie czy ukierunkowanej na rozbudowę masy mięśniowej, czy na redukcję tkanki tłuszczowej). Tylko nie opowiadaj: „Jestem [...]
[...] że dieta wysokobiałkowa wyraźnie nasila utlenianie leucyny, jednego z głównych aminokwasów biorących udział w metabolizmie tkanki mięśniowej. Wyniki te dowodzą, że spożywanie nadmiaru białek wcale nie powoduje ich magazynowania w postaci masy mięśniowej, lecz są one po prostu spalane. W innych z kolei badaniach wykazano, że wysoka ilość [...]
[...] zwana jest ścisłą. Jest to wariant wymagający silnej woli i samozaparcia, ale oferujący w zamian maksimum korzyści zdrowotnych. We wszystkich wariantach naczelną zasadą jest spożywanie odpowiedniej ilości białka. To makroskładnik będący fundamentem tej diety, jego ilość determinowana jest rodzajem płci oraz poziomem wagi i wzrostu. Innym [...]
[...] że dieta wysokobiałkowa wyraźnie nasila utlenianie leucyny, jednego z głównych aminokwasów biorących udział w metabolizmie tkanki mięśniowej. Wyniki te dowodzą, że spożywanie nadmiaru białek wcale nie powoduje ich magazynowania w postaci masy mięśniowej, lecz są one po prostu spalane. W innych z kolei badaniach wykazano, że wysoka [...]
[...] węglowodanów, może odnieść korzyść z jedzenia (codziennie) chudej wołowiny. Wołowina jest bogata w kreatynę. Niskokaloryczna przedkonkursowa dieta która kładzie nacisk na spożywanie ryb, białka jajek i piersi kurczaka zawiera bardzo niewielkie ilości kreatyny. Dodając wołowinę (oraz uzupełniając dietę suplementem kreatyny) możemy podnieść [...]
[...] tłuszczu). /Może to jedna z hipotez, ale nie wiem, na czym miałoby polegać pierwszeństwo wykorzystania tłuszczu z tranu w procesie oksydacji. Jednak jakby nie patrzeć, spożywanie tranu i kwasów EPA, DHA w nim zawartych jest rekomendowane Chudnąć na tranie: to nie boli, a może pomóc. Zdrówko! The Metabolic Workout / Trening metaboliczny To [...]
[...] na część witamin i mikroelementów; - Większość kalorii powinno pochodzić z węglowodanów. Ich źródłem są: produkty zbożowe, owoce, makarony; - Warto ograniczyć spożywanie tłuszczów, szczególnie zwierzęcych; - Na około godzinę przed treningiem dobrze jest zjeść posiłek bogaty w węglowodany i białka i wypić ok dwie szklanki wody. [...]
[...] ( i często powinni) korzystać z gainerów młodzi bardzo szczupli ludzie, którym w żadnym miejscu nie odkłada się tkanka tłuszczowa, a którzy jednocześnie maja problemy ze spożywaniem regularnych pełnowartościowych posiłków w ciągu dnia. Doraźnie - w wyjątkowych przypadkach, zupełnego braku posiłku potreningowego, lub zbyt malej jego ilości, [...]
[...] przyswajalny. Tłuszcz żółtka zawiera cholesterol który sprawia, iż w żywieniu osób starszych i niektórych grup osób chorych ogranicza się, a czasem nawet wyklucza spożywanie żółtek. Dotyczy to chorych na miażdżycę, z dolegliwościami układu krążenia i wątroby. Spożywanie nadmiaru jaj przez ludzi zdrowych też nie jest wskazane. [...]
[...] spalona. Jeśli nie ma takiego zapotrzebowania, to zostanie zamieniona w wątrobie na kwasy tłuszczowe, które zostaną zmagazynowane w komórkach tłuszczowych. Dlatego właśnie spożywanie nadmiernych ilości wysokobiałkowych produktów (zarówno w formie jedzenia, jak i suplementacji odżywkami białkowymi) może w wypadku małej aktywności ruchowej [...]
[...] hormonu wzrostu i testosteronu - sprawia, że tkanka mięśniowa nie jest rozkładana, a przy odpowiedniej podaży kalorii może się wręcz stymulować rozrost. MM: Czy uważasz, że spożywanie węglowodanów po treningu może wspomóc regenerację? DE: Przedstawię ci to na pewnym modelu. Ludzie od przynajmniej 10tyś lat jedzą dużo węglowodanów, szczególnie [...]
[...] w kontakcie z ostrym palącym smakiem papryki wytwarza endorfiny, uśmierzające ból, a spożycie jej w dużych ilościach daje uczucie przyjemności. Zbawcza moc nabiału Codzienne spożywanie nabiału zmniejsza ryzyko przebycia zawału serca nawet o 38%. Badania przeprowadzone na prawie 300 mężczyznach wykazały, że ci którzy jedli najwięcej nabiału mieli [...]
[...] nie byłem zwolennikiem) już dawno przeszły do lamusa. Większość kulturystów, którzy niegdyś liczyli nawet tłuszcz w pomidorach, dzisiaj spożywa oleje łyżkami i propaguje spożywanie niektórych produktów będących obfitym źródłem tłuszczu. I rzeczywiście, rozsadek zwyciężył. Obecnie wiadomo, że zarówno w kulturystyce jak i w innych dyscyplinach [...]
[...] się wydaje, bardzo ważnym elementem w profilaktyce powstawania chorób serca i naczyń krwionośnych. Potwierdzają to badania epidemiologiczne, które wykazały zależność między spożywaniem jarzyn, owoców, soków, a zagrożeniem schorzeniami sercowo-naczyniowymi. Działanie ochronne antyoksydantów żywieniowych/pokarmowych jest szczególnie ważne we [...]
[...] że dieta wysokobiałkowa wyraźnie nasila utlenianie leucyny, jednego z głównych aminokwasów biorących udział w metabolizmie tkanki mięśniowej. Wyniki te dowodzą, że spożywanie nadmiaru białek wcale nie powoduje ich magazynowania w postaci masy mięśniowej, lecz są one po prostu spalane. W innych z kolei badaniach wykazano, że wysoka ilość [...]